OTOREFRAKTOMETRE
Refraksiyon kusurunu (hastanın ihtiyacı olan gözlük camlarının numara ve akslarını) otomatik olarak veren bilgisayarlı bir cihazdır. Gözlük muayenesinde kullanılır. Hasta doktor muayene odasına alınmadan bu cihaz ile ölçüm yapılır.
VISION SCREENER
Çocuklarda miyop, hipermetrop, astigmat veya şaşılık gibi bir göz hastalığının olup olmadığını ortaya çıkaran bir tarama testidir. Test bir metre uzaklıktan elle tutulan, fotoğraf makinesi gibi bir cihaz yardımı ile birkaç saniye içinde yapılabilir. Çocuk tek başına bir sandalyeye veya bebekse yakınının kucağına oturtulur. Cihazın çıkardığı sesler ve renkli ışıklarla çocuğun dikkati çekilir. Cihaz gözlere odaklandıktan sonra otomatik olarak 1-3 saniye içinde ölçümü tamamlar. Bilgiler bilgisayara aktarılır ve değerlendirilir.
TONOMETRE
Tonometre göz tansiyonunun (göz içi basıncının) otomatik ölçümünü sağlayan cihazdır. Göze değmeden göz tansiyonunu ölçer. Cihaz ölçümü yaparken göze doğru hava üfler ve beraberinde bir ses çıkartır. Göze temas olmadığı için hastalar arasında enfeksiyon taşıma riski yoktur.
BİYOMİKROSKOP
Biyomikroskop, üzerinde özel olarak hazırlanmış bir mikroskop ve ışık kaynağı bulunan bir cihazdır. Gözün görüntüsünün büyütülerek incelenmesini sağlar. Hasta ve doktor biyomikroskobun iki tarafına karşılıklı olarak oturur. Hasta çenesini çene kısmına ve alnını bir çerçeveye yaslar. Doktor mikroskoptan bakıp aleti ileri geri hareket ettirerek netlik sağlar. Gözdeki yapıların görülmesi için biyomikroskop cihazından ışık verilir ve gerekirse lensin büyütmesi arttırılır.
Gerektiğinde biyomikroskop aletine ilaveler yapılarak değişik göz muayeneleri yapılır. Örneğin; Goldmann üç aynalı lensi ile ön kamara açısı ve retina tabakası incelenir, aplanasyon tonometrisi ile göz içi basıncı ölçülür, monte edilen fotoğraf makinesi ve video bağlantısı ile de görüntü kayıt edilebilir.
APLANASYON TONOMETRESİ
Göz tansiyonunun hassas olarak ölçülmesinde kullanılır. Göze uyuşturucu damla damlatıldıktan sonra aplanasyon cihazı korneaya temas edecek şekilde ölçüm yapılır. Gerçeğe en yakın değer elde edilebilen tonometredir. Biyomikroskoplara monte edilerek kullanılırlar.
CHART PROJECTOR
Hastanın görme keskinliğini sübjektif olarak saptayan bir cihazdır. Harfler, rakamlar, çocuklar için değişik büyüklükte ki şekiller (kelebek, balık, tavşan gibi), her birinin uçları farklı yöne bakan 'E' harflerinden oluşan şekilleri, hastanın karşısındaki ekrana yansıtarak hastadan gördüğünü ifade etmesi istenerek kullanılır.
LENSMETRE
Gözlük camlarının numarasını ölçen, cam odaklarını belirleyen bir cihazdır. Takılan gözlüğün hastaya uygun olup olmadığının kontrolünde kullanılır. Bilgisayarlı bir cihaz olduğu gibi manuel olarak uygulanabilenleri de mevcuttur.
OFTALMOSKOP
Oftalmoskop, içinde ayna ve mercekler bulunduran ve elektrikli ışık kaynağı kullanan bir cihazdır. Göz dibinin on misli civarında büyütülmüş düz görüntüsü elde edilir. Oftalmoskop hastanın gözünden yaklaşık 15 cm uzakta tutulur ve muayene hastanın gözüne iyice yaklaşılarak yapılır. Sağ göz muayenesi için sağ el ve sağ göz, sol göz muayenesi için sol el ve sol göz kullanılır.
Hasta karşıya baktırılırken ilk olarak göz siniri incelenmeye alınır. Hastaya oftalmoskobun ışığına baktırıldığında makula (görme merkezi) doktorun görüntü alanına gelir.
RETİNOSKOP ve SKİASKOPİ CETVELİ
Bu iki cihaz kombine olarak kullanılır. Gözün refraksiyon kusurlarını (hastanın ihtiyacı olan gözlük camlarının numara ve akslarını) klasik yöntemle saptamak için kullanılır.
VECTOR VISION
Kontrast duyarlılığı zayıf olan hastaların gerçek görsel yeteneğini değerlendirmek için kullanılan bir cihazdır.